Deze website maakt onderdeel uit van het historische archief van SGSP.nl. Kijk op www.sgsp.nl voor een overzicht van ons actuele aanbod.
 Deze historische website wordt niet langer bijgewerkt met actuele onderwerpen of aangepast aan moderne technische eisen.
Vrijdag, 22 januari 2021
Modelspoor
Techniek
Driewegwisselbesturing
Tekst: Erik Kruithof

Het met drieknoppen besturen van een driewegwissel is niet duur, maar wel zo gemakkelijk.

Driewegwissels met drie, een per richting, knoppen besturen in plaats van vier is wel zo gemakkelijk. Door het toepassen van onderstaande schakeling kunt u met drie knoppen de gehele driewegwissel besturen. Verkeerde wisselstanden, dus ontsporingen hierdoor, behoren tot het verleden. Het enige wat u hoeft te doen is op één knop te drukken, namelijk die van het spoor waar u naar toe wilt rijden. Na de druk op de knop worden beide wisselmotoren in de juiste stand gezet, onafhankelijk van de vorige stand, of die nu handmatig of elektronisch tot stand is gekomen.

De onderdelen
Om dit schema te bouwen heeft u naast een soldeerbout + soldeertin en draad, de volgende het volgende onderdeel nodig:

  • 6 keer diode 1N4001
  • 3 momentschakelaars in de kleur na keuze.


De totale kosten van deze onderdelen zijn ongeveer 2 Euro. De onderdelen zijn verkrijgbaar in de dichtstbijzijnde elektronicawinkel.

De bouw
De bouw van deze schakeling is erg simpel. De enige verbindingen die moeten worden gemaakt staan in onderstaand schema aangegeven. Let hierbij wel op dat in onderstaand schema wordt uitgegaan van nieuwere Roco (H0/N) wissels. Voor andere wissels kunnen de kleuren van de draden verschillen, probeer dan net zolang combinaties als deze te maken tot dat de schakeling correct werkt. Deze schakeling is ook op een digitale baan toe te passen.


Tekening met de te solderen verbindingen.

 Advertentie
Advertentie link: http://www.moselwein-bahn.eu/
 Info
U kunt uw eigen kopij insturen naar onze redactie.
 PDF-versie
Klik hier voor een PDF-versie.
 Medewerkers