Deze website maakt onderdeel uit van het historische archief van SGSP.nl. Kijk op www.sgsp.nl voor een overzicht van ons actuele aanbod.
 Deze historische website wordt niet langer bijgewerkt met actuele onderwerpen of aangepast aan moderne technische eisen.
Vrijdag, 22 januari 2021
Modelspoor
Techniek
Keerlusschema
Tekst: Erik Kruithof

Om zonder problemen op een gelijkstroombaan een keerlus toe te passen is het nodig om gebruik te maken van een schakeling als deze.

De keerlusschakeling hier beschreven zorgt er voor dat u zonder problemen, zoals kortsluiting, een keerlus op een gelijkstroombaan kunt toe passen. Dit schema zou u in een iets gewijzigde vorm ook voor een driehoek kunnen gebruiken. Bij deze manier van het schakelen van een keerlus is het belangrijk dat de keerlus aan beide zijden dubbel is geļsoleerd van de rest van de baan. Het gebruik van de keerlus met deze schakeling is als volgt:

  1. De trein rijdt de keerlus in.
  2. De trein wordt tot stilstand gebracht.
  3. U wisselt van rijrichting en zet de omkeerschakelaar om.
  4. U rijdt de lus verder uit.


Alle hiervoor genoemde stappen gebeuren handmatig en dit schema is hierdoor niet goed bruikbaar op digitaal aangestuurde modelbanen.

De onderdelen
Om dit schema te bouwen heeft u naast een soldeerbout + soldeertin en draad, het volgende onderdeel nodig:

1 (DPDT) omkeerschakelaar met evt. midden (rust)stand. De prijs van dit onderdeel is ongeveer 1,25 Euro. Deze schakelaar is verkrijgbaar in de dichtstbijzijnde elektronicawinkel.

De bouw
De bouw van deze schakeling is erg simpel. De enige verbindingen die moeten worden gemaakt staan in onderstaand schema aangegeven.


Tekening met de te solderen verbindingen.

 Advertentie
Advertentie link: http://www.moselwein-bahn.eu/
 Info
U kunt uw eigen kopij insturen naar onze redactie.
 PDF-versie
Klik hier voor een PDF-versie.
 Medewerkers