Deze website maakt onderdeel uit van het historische archief van SGSP.nl. Kijk op www.sgsp.nl voor een overzicht van ons actuele aanbod.
 Deze historische website wordt niet langer bijgewerkt met actuele onderwerpen of aangepast aan moderne technische eisen.
Vrijdag, 22 januari 2021
Modelspoor
Besprekingen
"Timsview Railroad"
Tekst: Erik Kruithof

De tekst en foto's van dit artikel zijn aangeleverd door Leen Smit.

Ruim een jaar geleden ben ik begonnen aan wat altijd een wens is geweest, maar door tijd en ruimte gebrek pas na mijn pensionering kon worden verwezenlijkt. Wel heb ik al jaren lang de ontwikkeling gevolgd in de modelspoorweg bouw. Met de informatie die ik had verzameld ontstond een ontwerp, passend in de ruimte die er voor had. Ik ben van huis uit geen 'modelbouwer', ik houd van treintjes maar zal ze zelf niet bouwen.

Daar ik ook geen 'rangeerder' ben werd het een baan op diverse niveaus, 2,5 x 1,5 m. groot. Zonder een specifiek voorbeeld uit de praktijk te volgen volgde ik mijn eigen idee. Zo ontstond mijn "Timsview Railroad". Het buiten ovaal is voor Intercity treinen en het (elektrisch gescheiden) binnenovaal is een lokaal gebeuren.

Beide soorten treinen kunnen over beide ovalen rijden. Het buiten ovaal is in z.g.n. blokken verdeeld en beveiligd met seinen en zal in de toekomst ook worden voorzien van bovenleiding. Op enkele trajecten is spanningsverlaging toegepast tegen te hard rijden. Het Centraal Station heeft 2 'lagen' en de treinen remmen langzaam af tot stop. Komt de volgende trein een spoor binnen dan vertrekt de ander.

De lokale trein vertrekt na omzetten van het sein op groen, op het kleine lokale station door omzetten van het wissel. De bergen zijn voornamelijk opgebouwd met styropor en 90% is gelijmd met houtlijm. Vanuit beide stations kan een tandradloc naar een halte halverwege de berg met uitzichtpunt, met bar, over de omgeving. Het geheel heeft stadsverlichting, stationsverlichting en gebouwverlichting maar is nog niet geheel voltooid. Onder de brug door loopt de 'Tims Creek', een stromend water. Het stationsplein heeft een fontein als centraal punt.

Met vr.groet,

Leen Smit.

Foto's

 Advertentie
Advertentie link: http://www.moselwein-bahn.eu/
 Info
U kunt uw eigen kopij insturen naar onze redactie.
 Medewerkers